Belastningsskader
(Repetitive Strain Injuri)

Biofeedback ved skader etter datamaskinarbeid:                        Vurdering og treningsprotokoll

 

Erik Peper, Ph.D.
San Francisco State University,
San Francisco, CA

Vietta S. Wilson, Ph.D.
York University, Toronto, ON

Will Taylor, M.D.
Blue Hill, ME

Alex Pierce,
Stens Corporation, Oakland, CA

Kathy Bender,
SHARE, Oakland, CA

Vicci Tibbetts,
San Francisco State University,
San Francisco, CA


Innledning

Feil arbeidsvaner, dårlig ergonomi på arbeidsplassen og dårlig arbeidsmiljø kan føre til fysiologisk dysregulering, for eksempel muskelømhet, tretthet og skader (Grandjean, 1987). Noen utvikler kroniske smerter i nakken og overkroppen under arbeidet, også kjent som belastningsskader (RSI – Repetitive Strain Injury), CTD (cumulative trauma disorder) eller overbelastningssyndrom, etter lange perioder med gjentatte bevegelser ved PCen. Personer med RSI risikerer redusert produktivitet og inntekt, samtidig som de medisinske utgiftene øker. RSI utgjorde førti prosent av syketrygd som ble utbetalt i forbindelse med yrkesskader i USA 1990. Ubehag og skader kan påvirke holdningen PC-brukere har på arbeidet sitt og på datamaskiner. Førti millioner amerikanere bruker datamaskiner og 15-20 prosent risikerer RSI-symptomer (CDC, 1984). For de ansatte kan RSI føre til økt sykdom, og for bedriften kan det føre til økte medisinske kostnader og tapt produktivitet.

For tiden kan en ergonomisk analyse av arbeidsplassen, riktig innstilling av møbler og utstyr, bytte av mus og tastatur samt periodisk hvile gi redusert fysiologisk dysregulering (tilfeller av muskeltretthet eller muskelskader). Denne mekaniske tilnærmingsmetoden mangler imidertid to veldig viktige elementer:

  • Kinestetisk bevissthet på psykofysiologi for datamaskinbrukere.

  • Utvikling av kunnskaper om hvordan man hindrer feil og for sto anstrengelse/spenning ved utføring av oppgaver.

Datamaskinbrukeren må lære å redusere spenningsnivået og slappe av i musklene når de ikke brukes. For å hindre RSI kreves en kombinasjon av riktig ergonomi, variasjon i arbeidsmønsteret (arbeid/hvile-syklus) og selvregulering ved hjelp av biofeedback for å redusere dysponetisk aktivitet (uriktig, feil anvendt og ubevisst muskelspenning). Det er IKKE nok å justere ergonomien og innføre hvilepauser for å redusere risikoen for skader hvis man ikke har kinestetisk bevissthet og vet hvordan man reduserer spenningen.

Datamaskinbrukere kan lære preventive tiltak for å føle muskelspenning, slik at de kan slappe av og regenerere muskler ved registrering av data og bruk av mus. Biofeedback-instrumenter kan brukes til å overvåke bestemte muskelområder og advare brukeren om overbelastning eller dårlige vaner som kan føre til kronisk smerte eller skader. Mestrer man dette, reduseres risikoen for RSI.

 

Analyse av risikofaktorer

Utvikling av RSI omfatter ergonomiske og psykofysiologiske bidragsfaktorer, blant annet:

  • Feil ergonomisk oppsett av arbeidsstasjon
  • Skjermen står for nær og fører til belastning av synet
  • Asymmetrisk utførelse av oppgaver
  • Begrenset bevegelsesfrihet
  • Mangel på korte (1-2 sekunders) regenererende pauser under arbeidet     (mikropauser)
  • Dysponesi under utføring av oppgavene (sammentrekning, mangel på hemming av motstand ved bevegelse)
  • Manglende somatisk bevissthet på spenning og avslapning
  • Fysiologisk spenning, selv om man føler seg avslappet
  • Utstrakt fokusering på oppgaver eller feilfritt arbeid
  • Mistrivsel med arbeidet
  • Hyppige tidligere sykdomstilfeller
  • Utstrakt fysiologisk reaktivitet
  • Torakspusting og/eller holding av pusten ved dataregistrering
  • Forekomst av sårbare triggerpunkter

Følgende RSI-protokoll omfatter vurdering av ergonomi og arbeidsmåte, psykofysiologisk profil, analyse av risikofaktorer samt trening og opplæring i biofeedback.

 

Vurdering av ergonomi og arbeidsstil

Ergonomisk vurdering må gjøres på arbeidsstedet under normale arbeidsforhold. (Sammenlign stillingen til datamaskinbrukeren med de anbefalte retningslinjene i figur 1). Vedlagte vurderingsskjema, The attached assessment form, SFSU – ERGONOMISK VURDERING AV ARBEIDSSTASJON (Peper og Tibbetts, 1994), kan brukes som retningslinjer for å unngå de fleste ergonomiske risikoer (se også Jones, 1991; State of California, 1993). Samtidig må det gjøres bevegelsesanalyser ved utføring av oppgaver. Gjentatte asymmetriske bevegelser fører nemlig til økt risiko (Donaldson, 1994). I tabell 1 (Wilson, 1994) finner du en tabell med vanlige plager hos datamaskinbrukere, tilsvarende ergonomiske faktorer og områder for overflateelektromyografi (sEMG).


Figur 1. Oppsett av arbeidsstasjon med hensyn på å redusere risikoen for ubehag. (Illustrasjon fra Great Performance, Inc.

Etter evalueringen identifiseres ergonomiske risikoer, og det foreslås løsninger. Mange av løsningene kan være ergonomiske, for eksempel å senke skjermen ved å plassere datamaskinen sidelengs på gulvet, senke tastaturet ved å montere en tastaturskuff, heve føttene ved å bruke telefonkataloger og fjerne kasser eller søppelbøtter som står under bordet, slik at benene får større bevegelsesfrihet. Noen ganger krever løsningen ommøblering av kontoret, for eksempel at kontormøbler flyttes slik at man ikke behøver å strekke seg etter ting, eller slik at man kan se på lenger avstand.

Ved asymmetriske arbeidsmønstre rettledes personen til å veksle på å gjøre jobben med den ene eller den andre siden av kroppen samtidig som møblene (telefoner, dokumentmapper) flyttes for å balansere bevegelsesmønstrene. Om morgenen kan for eksempel telefonen plasseres på venstre side, slik at røret løftes av med venstre hånd. Om ettermiddagen flyttes telefonen til høyre side, slik at høyre hånd brukes.

En annen faktor som ofte blir oversett, er riktig korrigering av synet, særlig ved bruk av bifokale briller. Lesebriller (som ofte brukes ved datamaskinen) tvinger brukeren til å bøye hodet bakover eller bøye seg fremover, fordi fokuseringsavstanden ikke er innstilt på avstanden til dataskjermen (Grandjean 1987). Noen må kanskje bruke spesielle lesebriller for datamaskinskjermer.

Like viktig er det å bli bevisst på arbeid/hvile-syklusen. Dette betyr både å ta korte pauser og bevege seg når oppgavene utføres, samt å ta hyppige, lengre pauser der det gjøres større bevegelser med kroppen.

Psykofysiologisk profil

Etter den ergonomiske vurderingen og justeringen bør det gjøres en fysiologisk vurdering. Om mulig bør den omfatte en vurdering på arbeidsstedet. Dette gjøres enkelt med en bærbar datamaskin og en bærbar tokanalers EMG-enhet som MyoTrack2(TM) eller ProComp+(TM) fra Thought Technology. Den omfattende profilen består av ulike faser som også kan brukes hver for seg, avhengig av hvilke behov datamaskinbrukeren har.

Den psykofysiologiske profilen består av fysiologisk overvåkning under: a) utføring av oppgaver, b) simulert følelsesmessig stress, c) lange perioder med dataregistrering og d) bevegelsessymmetri. Hensikten er å vurdere den dysponetiske aktiviteten (feil bruk av spenningsmønstre), varigheten på korte pauser, virkning av følelsesmessig stress på fysiologiske reaksjoner, fysiologisk tilbakestilling, asymmetriske muskelsammentrekninger og somatisk bevissthet.

Profilen vurderer personen ved datamaskinen, enten på jobb eller på en simulert arbeidsplass. Dataregistreringsoppgaven må omfatte det faktiske data-registreringsmønstret til brukeren (for eksempel tastatur, mus og/eller trackball). Den første vurderingen omfatter ikke feedback, selv om alle dataene registreres for senere analyse.

VIKTIG: Protokollen må tilpasses slik at den vurderer en virkelig arbeidsoppgave, for eksempel jobbrelatert dataregistrering, at klienten strekker seg for å ta telefonen med høyre og venstre hånd, og så videre.

Etter at protokollen er fullført, kan dataene gjennomgås med klienten for å vise de fysiologiske responsene han eller hun har. Denne informasjonen brukes deretter til å bestemme selvreguleringsstrategier som skal forbedre helsen. Denne feedbacken gjøres vanligvis rett etter vurderingen, slik at informasjonen kan brukes til å begynne gjenopptreningen.

Krav til og plassering av sensorer

Minstekravet for vurderingen er tokanalers overflateelektromyografi (sEMG). Tokanalers sEMG-vurdering vil kreve at sensorledningene flyttes til andre muskelområder under ulike faser av vurderingen. En mer omfattende vurdering vil omfatte minimum firekanalers sEMG, respirasjon, hudtemperatur (Temp) og SCR (skin conductance response - respons på hudens ledeevne).

Plassering av to-kanalers sEMG-sensorer:

A)      sEMG på underarmen: Plasser de aktive elektrodene midt på extensor- og flexor-musklene (se figur 2) for å overvåke spenningen i underarmen. Hensikten med å overvåke underarmen, er at de fleste ikke slapper av i fingrene eller håndleddsmusklene mens de bruker fingrene til å skrive på tastaturet eller holde musen.


Figur 2. Plassering av sEMG-sensorer på underarmen

B) sEMG på nakke og skuldre: Plasser én aktiv elektrode over venstre scalene og den andre midt på høyre trapezius (se figur 3). Hensikten med å overvåke nakken og skuldrene er at de fleste hever skuldrene og tenderer mot torakspusting ved utføring av oppgavene. Plasseringen på venstre scalene til høyre trapezius vil også fange opp spenninger i scalene- og sternocleidomastoidmuskelen.


Figur 3. Plassering av sEMG-sensorer på nakke og skuldre

 

Plassering av firekanalers sEMG-sensorer:

Sensorene plasseres slik at de gir mulighet for tosidig analyse under symmetrivurderingen. Den vanligste plasseringen av tosidige elektroder (høyre og venstre) omfatter følgende muskler: øvre trapezius, nedre trapezius, sternocleidomastoid, rhomboid og pectoralis. Hensikten med å overvåke øvre og nedre trapezius er å forbedre skulderstabiliteten, fordi nedre trapezius vil hemme aktiviteten i øvre trapezius. (Informasjon om nøyaktig plassering av elektroder finnes hos: Soderberg, 1992. Denne håndboken er gratis, og fås hos NIOSH, se anbefalte kilder for mer informasjon. Mer informasjon finnes hos Basmajian & Blumenstein, 1980.)

Det foretas omfattende overvåking av torakale og abdominale pustemønstre og pusterytmer, perifertemperatur, hudens ledeevne og hjerterytmen. Overvåkingen bør også omfatte følgende plasseringer av sEMG-sensorer: dobbeltsidige cervikale paraspinalmuskler, tyggemuskler, tinningsmuskler, deltoid, øvre og nedre trapezius, pectoralis, infraspinatis, håndleddsstrekkere og ‑bøyere, og muligvis tibialis og gastrocnemius.

 

Vurderingsprotokoll

  • Beskriv rekkefølgen i protokollen.

  • Få personen til å sitte komfortabelt ved datamaskinen. (Gjør eventuelle nødvendige ergonomiske vurderinger og justeringer.)

  • Fest de fysiologiske overvåkingsenhetene og kontroller at signalene fungerer.

  • Etter hvert vurderingstrinn får du personen til å bruke en karakterskala for å angi hvordan de oppfatter stresset/spenningen.

FASE 1:
Plasseringens og oppgavens virkning på fysiologien

HENSIKT:
Vurdere subjektiv bevissthet på muskelspenning, holdning og utføring av oppgave med hensyn på fysiologi.

PROSEDYRE:

  1. Sitt komfortabelt og la hendene hvile i fanget (30 sekunders grunnlinje).

  2. Plasser fingrene i en behagelig stilling (den normale stillingen) på tastaturet i utgangsposisjon (30 sekunder).

  3.  Skriv inn en standardtekst (et eksempelbrev eller materiale som simulerer en vanlig arbeidsoppgave) (60 sekunder).

  4.  Plasser fingrene i en behagelig stilling på tastaturet uten å trykke på tastene (30 sekunder).

  5. Plasser hendene i fanget igjen i en behagelig, avslappet stilling (30 sekunders grunnlinje).

RISIKOMØNSTRE:
Følgende er vanlige fysiologiske mønstre som kan identifiseres og som kan utgjøre en risiko (figur 4).


Figur 4. Vanlige dysfunksjonelle fysiologiske mønstre omfatter: Økt sEMG-aktivitet i scalene/trapezius når hendene ligger på tastaturet og under skriving. Økt sEMG-aktivitet i underarmsbøyerne/-strekkerne når hendene ligger på tastaturet. Fravær av mikropauser (lave sEMG-epoker) ved skriving. Økt pusterytme når hendene ligger på tastaturet og ved skriving. Redusert utvidelse av mellomgulvet under pusting når hendene ligger på tastaturet og ved skriving.

  • Fravær av regenererende mikropauser (1-2 sekunds epoker med lav sEMG-aktivitet hvert 10-20 sekund) fra aktiverte muskler.

  •  Økt sEMG-aktivitet i scalene/trapezius når personens fingre ligger på tastaturet. (Skjult dysponesi: personen er ubevisst på at skuldrene heves før skrivingen begynner.)

  • Økt sEMG-aktivitet i underarmen så lenge fingrene ligger på tastaturet. (Økt sEMG-aktivitet selv når personen trodde armene og hendene lå avslappet på tastaturet.)

  • Økt pusterytme og torakspusting når personen skriver (økt nervøsitet) og redusert RSA.

  • Økt sEMG-aktivitet, økt pusterytme og torakspusting etter at hendene er lagt tilbake i fanget (mangler eller har sen tilbakestilling).

Dårlig sammenheng mellom subjektiv følelse av stress/spenningsnivå og sEMG-aktivitet.

FASE 2:
Følelsenes virkning på fysiologien

HENSIKT:
Vurdere effekten som negative følelser har på fysiologi.

PROSEDYRE:

  1. Sitt i en behagelig stilling foran datamaskinen med hendene på fanget.

  2. Tenk på, føl, forestill deg, visualiser en sint, ergerlig og frustrerende jobbrelatert eller personlig opplevelse og angi når du kjenner disse sinte/ergerlige følelsene/tankene.

  3. Fortsett å føle de negative følelsene/tankene med hendene i fanget (30 sekunder).

  4. Fortsett å føle de negative følelsene/tankene og skriv inn en standardtekst (60 sekunder).

  5. Gi slipp på de negative følelsene/tankene og hvil/slapp av med hendene i fanget (60 sekunders grunnlinje).

RISIKOMØNSTRE:
I tillegg til risikomønstrene som er beskrivet i FASE 1, er risikomønstrene nedenfor vanlige, og må trenes opp igjen (figur 5).


Figur 5. Virkningen som stressende forestillinger har på muskelaktiviteten i høyre, øvre trapezius. Merk at det IKKE er mikropauser under skrivingen med stressende forestillinger. Det er imidlertid mikropauser (epoker med lav EMG) under de normale skriveoppgavene. I tillegg økes EMG-aktiviteten vesentlig ved stressende forestillinger, både når klienten sitter, har hendene i fanget og skriver.

 

·         Økt sEMG-aktivitet og aktivering ved skriving, sammenlignet med grunnlinjen og skriveoppgavene i FASE 1.

·         Sen tilbakestilling til grunnlinje etter instruksjoner om å gi slipp på de negative forestillingene mens hendene hviler i fanget.

FASE 3:
Virkning på fysiologien når utføringen av oppgaven fortsetter

HENSIKT:
Vurdere den fysiologiske effekten av langvarige arbeidsmønstre.

PROSEDYRE:  

1.     Sitt i en behagelig stilling mens hendene hviler avslappet i fanget (1 minutts grunnlinje).
2.     Skriv inn en standardtekst (et eksempelbrev eller materiale som simulerer en vanlig arbeidsoppgave) (10-50 minutter).
3.     Sitt i en behagelig stilling mens hendene hviler avslappet i fanget (1-5 minutters grunnlinje).

RISIKOMØNSTRE:
I tillegg til risikomønstrene som er beskrevet i FASE 1 og 2, er risikomønstrene nedenfor vanlige, og må trenes opp igjen.

  • Vedvarende sEMG-aktivitet i øvre trapezius som varer lenger enn 30 sekunder uten at det forekommer regenererende mikropauser (1-2 sekunder med svært lav sEMG-aktivitet) (3).

  • Økt sEMG-aktivitet i scalene/trapezius ved dataregistrering uten mikropauser.

  • Økt sEMG-aktivitet i underarmen mens fingrene ligger på tastaturet.

  • Økt pusterytme og torakspusting ved dataregistrering.

  • Sen tilbakestilling til grunnlinjeverdier etter skrivingen.

  • Fravær av store kroppsbevegelser.

FASE 4:
Symmetrisk bevegelsesanalyse for analyse av muskelsammentrekning og tilbakestilling

HENSIKT:
Vurdere sEMG-ubalanse ved bevegelsesmønstre (Taylor, 1993; Wilson, 1994; og Skubick, Clasby, Donaldson, & Marshall, 1993; Donaldson, 1994).

PROSEDYRE for sEMG-vurdering av SCM:

SENSORPLASSERING:
Bruk to eller fire EMG-kanaler og plasser de aktive sEMG-sensorene på høyre og venstre sternocleidomastoid (SCM) (valgfritt: høyre og venstre øvre trapezius)(figur 3).
  1. Sitt i en behagelig stilling foran datamaskinen med hendene i fanget mens du ser rett frem (5 sekunder).

  2. Snu hodet mot høyre, som om du ser over høyre skulder, samtidig som brystet peker fremover (5 sekunder).

  3. Snu hodet slik at du ser fremover (5 sekunder).

  4. Snu hodet mot venstre, som om du ser over venstre skulder, samtidig som brystet peker fremover (5 sekunder).

  5. Snu hodet slik at du ser fremover (5 sekunder).

  6. Gjenta bevegelsessekvensen fem ganger.

 

ALTERNATIVT BEVEGELSESMØNSTER:
Få personen til å utføre virkelige arbeidsoppgaver, for eksempel strekke seg etter telefon, håndbøker eller bla først med én hånd og deretter med den andre hånden. Gjenta bevegelsene fem ganger.

PROSEDYRE for vurdering av øvre trapezius:


SENSORPLASSERING:
Bruk to eller fire EMG-kanaler. Plasser sEMG-sensorene på høyre og venstre øvre trapezius (valgfritt: høyre og venstre SCM).

1.     Sitt i en behagelig stilling foran datamaskinen mens armene og hendene henger ned langs siden av kroppen. Håndflatene skal peke mot hverandre (5 sekunder).
2.     Hold albuen rett og løft opp armene til horisontal posisjon (90 grader i forhold til kroppen). Hold i seks sekunder. Senk armene slik at de henger langs siden av kroppen igjen. (I denne bevegelsen peker håndflatene innledningsvis mot gulvet.)
3.     Gjenta bevegelsessekvensen fem ganger.

ALTERNATIVT BEVEGELSESMØNSTER:
Få personen til å gjøre bevegelser som skal etterligne vanlige jobbevegelser.

VALGFRITT:
Gjenta én av bevegelsessekvensene ovenfor, mens du varierer mellom å holde full strekk i 30-60 sekunder. (Stans med én gang hvis du føler smerte.) Ta en pause på minst 120 sekunder mellom bevegelsene på venstre og høyre side.

Datagjennomgåelse

Gjennomgå de registrerte dataene fra vurderingsprotokollen. Finn mønstre på fysiologisk respons og arbeidsvaner som kan øke risikoen for RSI. De risikomønstrene som vanligvis opptrer, er manglende bevissthet om muskelspenning (bevissthet om muskelspenning samsvarer ikke med sEMG-aktivitet), manglende evne til å slappe av i musklene, dysponesi (spenning av trapezius ved dataregistrering), økt aktivitet ved dataregistrering, fravær av regenererende mikropauser ved skriving (se figur 4 og 5), asymmetri og sammentrekninger ved bevegelse, og fravær av store kroppsbevegelsesmønstre.

 

Trening og opplæring

Treningsprotokollen skal redusere de observerte risikomønstrene og generalisere disse nye kunnskapene i personens arbeidsatferd. Hvis det observeres vesentlig dysponesi, kreves en mer detaljert sEMG-analyse av bestemte muskler. Jo mer spesifikk feedback, desto mer vellykket blir tilegnelsen av kunnskapene.

Den generelle treningen består i å øke bevisstheten om dysponetisk aktivitet, hemme sammentrekningen ved å stramme riktig agonist og hemme antagonisten, oppmuntre til regenererende mikropauser med svært lav sEMG-aktivitet i den aktive muskelen, redusere aktiviteten ved dataregistrering ved for eksempel å puste jevnt, utvikle bevegelsesmønstre der begge sidene av kroppen brukes like mye, og lære at god helse består av vekslingen mellom aktivitet og regenerasjon (bevegelse og hvile). Det er enklere å nå treningsmålene når de overvåkes med bærbare EMG-apparater (MyoTrac og MyoTrac2) eller databaserte systemer (ProComp, FlexComp eller MyoTrac2). De generelle psykofysiologiske virkemidlene for å nå treningsmålene er å:

Oppmuntre til redusert aktivitet ved utføring av oppgaver og i pauser

Lære å puste med magen, for å redusere hyperventilering (Peper, 1990).

·         Lære å ta øyeblikkelige, regenererende pauser når oppgavene utføres. Hvis muskelaktiviteten opprettholdes lenger enn 30 sekunder, trengs det regenererende mikropauser (1-2 sekunder) med lav EMG-aktivitet. Mikropausene er mye viktigere enn muskelspenningen under oppgaven (Taylor, 1993).

·         Bygge opp muskelstyrke, fleksibilitet og tosidig symmetri som er tilpasset utføringen av oppgaven, ved hjelp av bevegelsesøvelser og ommøblering på arbeidsstasjonen (Wilson, 1994).

VIKTIG: Eventuell nummenhet, stikking eller prikking, mangel på følelse eller slepphendthet bør vurderes av lege. Disse symptomene forekommer oftest tidlig om morgenen eller om kvelden, eller personen våkner av dem.

 

TRENINGSMÅL:

A. OPTIMALISERE ERGONOMISK KORREKT POSISJON

  1. Iverksett de ergonomiske forbedringene som er påvist fra VURDERING AV ERGONOMI OG ARBEIDSSTIL.

  2. Optimaliser kroppsstillingen ved arbeidsstasjonen med sEMG-overvåking. Plasser for eksempel sensorene på deltoid eller trapezius for å finne den nøytrale armposisjonen mens hendene ligger på tastaturet (figur 6) (Peper og Shumay, 1994).

 

clip_image007.gif (12445 bytes)


Figur 6. Bruk av sEMG fra høyre trapezius, deltoid og underarm for å optimalisere tastaturplasseringen. Posisjon 1 er hvile med hendene i fanget. Posisjon 2 er den ergonomisk mest korrekte posisjonen med hendene på tastaturet, mens posisjon 3, 4 og 5 er ergonomisk feil. MERK at det IKKE er samsvar mellom sEMG-aktiviteten og den subjektive bevisstheten på spenningen, som er angitt ved nummereringen (1 - mest avslappet til 5 - mest spent) for hver posisjon og for plasseringen av skulder og underarm.

B. EMG-MÅL 
1.     Hemme sEMG-aktiviteten i scalene/trapezius mens fingrene ligger på tastaturet ved hvile og dataregistrering. Dette betyr at personen lærer seg å kjenne spenningen i skuldrene og lar skuldrene være avslappet under dataregistreringen.
2.     Hemme sEMG-aktiviteten i bøye-/strekkmuskelene i fingre/håndledd når fingrene hviler på tastaturet.
3.     Hemme spenningen i skulderbånd og arm (utstrakt sEMG-aktivitet) ved bruk av mus.
4.     Hemme sEMG-sammentrekning av muskler, for eksempel SCM.
5.     Lære scapulær stabilisering ved hjelp av sEMG-feedback på nedre trapezius og serratus anterior for å hemme aktiviteten i øvre trapezius (Bender, 1993).
6.     Overvåke sEMG og hemme dysponetisk aktivitet fra relevante muskelgrupper ved utføring av jobbrelaterte oppgaver som omfatter tastaturbruk.

 

C. AVSLAPPENDE/STYRKENDE ØVELSER
1.     Hoderotasjoner: Se ROLIG over høyre skulder. Hold i 20 sekunder og gå tilbake i senter. Gjenta på den andre siden. (Gjør minst mulig bevegelser med skuldrene.)
2.     Bøy hodet til siden: Legg høyre øre mot høyre skulder. Hold i 20 sekunder og gå tilbake i senter. Gjenta på den andre siden. (Gjør minst mulig bevegelser med skuldrene.)
3.     Bøy hodet bakover: Bøy nakken FORSIKTIG bakover. Tenk deg at noen har festet et tau til nakken din og trekker den bakover. Hold kjeven parallelt med bakken, og slapp av i skuldrene. Gjør dette 2-30 ganger daglig.
4.     Skyv skuldrene bakover og fremover i en sirkelbevegelse, veldig rolig. Lag flere sirkler - hver med ulik diameter.
5.     Plasser armene langs sidene, som om du står i rett. Hold armene så rett som mulig. Hev dem over hodet til oversiden av hendene møtes over hodet. Kontroller at håndflatene peker nedover når armene strekkes. Bevegelsen skal se ut som en sprellemann i sakte bevegelse (eller som en veldig apatisk and som forsøker å fly). Ikke bøy korsryggen.
6.     Utfør dynaimsk avslapning av nakke, skuldre, armer, håndledd, hender og fingre (Peper og Holt, 1993). Lær intern beherskelse av høy og lav muskelspenning, og evnen til å slappe av i musklene når du ønsker.
7.     Ta korte 1 til 2 sekunders regenererende pauser hvert 30 sekund ved registrering av data og bruk av mus. Slipp for eksempel hendene ned på skrivebordet eller fanget. sEMG-aktiviteten i nakken og skuldrene skal øyeblikkelig gå tilbake til lave grunnlinjeverdier.

 

D. FØLELSESMESSIG KONTROLL
1.     Bedre bevisstheten om hvordan negative følelser bidrar til feil mønstre.
2.     Utvikle kunnskaper om kommunikasjon og problemløsning for å løse konflikter i arbeids- eller familielivet.
3.     Lær øvelser for å stanse tanker og/eller fokusere på oppgaver.
 
 
E. IVERKSETTING
1.     Generaliser kunnskapene du har tilegnet deg, samtidig som du utfører relevante dataregistreringsoppgaver på stedet der du jobber.
2.     Pust med magen og reduser pusterytmen mens du utfører relevante oppgaver.

 

Forslag og konsekvenser

Alle som bruker eller begynner å bruke en datamaskin, bør få innføring i somatisk bevissthet, riktig ergonomi og sykluser for hvile/aktivitet. For mange kan et signal fra et lite, bærbart apparat for sEMG-feedback øke bevisstheten om dysponesi ved registrering av data og bruk av mus. Både MyoTrac og MyoTrac2 (fra Thought Technology Ltd.) har muligheter for forsinket lydfeedback. Denne forsinkede feedbacken ignorerer normal strekking, gjesping og andre korte bevegelser, men gir en advarende feedback-lyd ved vedvarende sEMG-aktivitet. I tillegg kan ekstern påminnelse om å starte korte regenererende pauser, og oppmuntring til periodiske kroppsbevegelser, redusere risikoen for RSI (for eksempel tidsinnstilte alarmer eller automatiske avbrudd i dataregistreringen). I tillegg kan denne protokollen brukes til å lære datamaskinbrukere hvordan de skal unngå RSI og få bedre helse. Tabell 1:

 

VANLIGE PLAGER HOS DATAMASKINBRUKERE, TILSVARENDE ERGONOMISKE FAKTORER OG FORSLAG TIL MUSKELGRUPPER VED PLASSERING AV SENSORER

HODE

 

 

Vanlige plager

Mulige ergonomiske faktorer

Plassering av sEMG-sensorer

Anstrengelse av øyne:
Smerte eller tretthet

Avstand fra og vinkel på skjerm
Lysforhold
Briller/kontaktlinser

Nakke/hals
Pannemuskler
Suboccipital
Frontal

Hodepine

Telefonbruk
Hvilepauser fra skjerm
Sittestilling
Skjeling
Biter tennene sammen
Tonerlukt
Lysrør

Nakke/hals
Pannemuskler
Masseter
Suboccipital
Cervikale paraspinalmuskler
Trapezius
Sternocleidomastoid

NAKKE OG SKULDRE

 

 

Vanlige plager

Mulige ergonomiske faktorer

Plassering av sEMG-sensorer

Hodepine
bakhode eller nakke

Dokumentplassering (flatt)
Avstand fra skjerm (for stor)
Hodet ikke midtstilt
Ingen armstøtte
Bifokale briller

Nakke/hals
Trapezius
Masseter
Sternocleidomastoid

Skuldersmerter

Hodevinkel (skjerm for høyt
eller for lavt plassert)
Bifokale briller
Opptrukkede skuldre (tastaturet står for høyt)
Nedsenkede skuldre (for
langt borte fra tastaturet,
ingen muskeltoning)
Museavstand
Ensidige bevegelser

Trapezius
Deltoid
Pectoralis
Infraspinatus
Scalener

ARMER, HÅNDLEDD OG FINGRE

 

 

Vanlige plager

Mulige ergonomiske faktorer

Plassering av sEMG-sensorer

Smerter i albue

Gjentatte bevegelser/ingen hvile
Tastaturdesign
Museavstand

Triceps
Brachioradialis
Underarmsstrekkere
Scalener

Smerter i håndledd

Gjentatte bevegelser/ingen hvile

Øverste del av skulder
Sternocleidomastoid
Brachioradialis
Underarmsstrekkere
Scalener

Smerter i fingre

Gjentatte bevegelser/ingen hvile

Fingerstrekkere
Underarmsstrekkere
Scalener

RYGG

 

 

Vanlige plager

Mulige ergonomiske faktorer

Plassering av sEMG-sensorer

Smerter i korsrygg eller hofter

Stol (lumbarstøtte)
Holdning
Benplassering
Føttene på gulvet (slak hvilestilling)
Høye/lave hofter eller skuldre
Hofter lavere enn knær

Øverste del av ryggen
Lumbar-området

BEN, ANKLER OG FØTTER

 

 

Vanlige plager

Mulige ergonomiske faktorer

Plassering av sEMG-sensorer

Smerter nedover bena

Kompresjon fra stol
(utilstrekkelig polstring av
sete, skarp forkant)
Benplassering (i kors
eller skarp benvinkel
Ensidig bevegelse

Haser
Setemuskler
Piriformis

Hovne ankler

Mangel på bevegelse

 

Smerter i føtter eller tær

Føttene ikke på gulvet/slak hvilestilling
Dårlig sirkulasjon
Benplassering
Mangel på bevegelse

 

SFSU – ERGONOMISK VURDERING AV ARBEIDSSTASJON
(Peper og Tibbets, 1994)

Instruksjoner: Observer og noter mulige risikofaktorer.

Navn: ____________________ Dato: _____________ Vurdert av: ____________________


Skjerm      80 grader fra øyeposisjon                 Høyere ___ Lavere ___
                Avstand 90 cm                                Nærmere ___ Lengre borte ___ ? ___
                Plassering                                      Venstre ___ Høyre ___ ? ___
                Blending og reflekser                       Ja ___ ? ___
                Sterkt lys                                       Ja ___ ? ___
                Trenger større skjerm                      Ja ___ ? ___
                Høy skjermoppløsning                     Nei ___ ? ___
                Kan se objekter på lang avstand       Nei ___ ? ___
                Bifokale briller                                 Ja ___ ? ___
                Kontaktlinser                                  Ja ___ ? ___
                Bruker lese-/databriller                     Ja ___ ? ___
                Plassering av lesestoff                     Nært ___ Langt borte ___
                                                                     Høyt ___ Lavt ___

Kommentarer:________________________________________________________________

 

Stol      Føttene rekker ned til gulvet                 Nei ___ ? ___
            Lårene sammenpresset                       Ja ___ ? ___
            Setevinkel rygg                                   Ja ___ ? ___
            Ryggstøtte                                         Nei ___
            Hvis ryggstøtte, brukes den?               Nei ___ ? ___
                                                                    Høy ___ Lav ___
            Armlener                                           Ja ___
            Løfter skuldrene                                 Ja ___ ? ___

Kommentarer:________________________________________________________________



Ben      Nok plass til føttene                           Nei ___ ? ___
            Plass til å bevege benene                  Nei ___ ? ___
            Knevinkel på 110o                             Nei ___ ? ___
            Fotstøtte                                          Nei ___ ? ___
            Hvis fotstøtte, brukes den                  Ja ___ Nei ___
                                                                  Noen ganger ___

Kommentarer:________________________________________________________________



Tastatur            Justerbart                               Nei ___ ? ___
                                                                     Høyt ___ Lavt ___
                        Stabilt                                    Nei ___ ? ___
                        Håndleddsstøtte                      Nei ___ ? ___
                                                                     Hard ___ ? ___

Kommentarer: __________________________________________________________



Armer   Vinkel på overarm (loddrett)                   Forover ___ Bakover ___
            Vinkel på underarm ved albue (110o     Mindre ___ Større ___
            Albuer ut                                             Ja ___ ? ___
            Håndvinkel                                           Bøyd ___ Strukket ___
            Fingernegler                                         Lange ___ ? ___
            Skriver med fingerneglene                     Ja ___ ? ___
            Synlig spenning (sener, fingre)              Ja ___ ? ___

Kommentarer: ___________________________________________________________




Mus/                 Finnes                                   Ja ___ ? ___
trackball            Bruksfrekvens                        Ofte ___ Noen ganger___
                        Plassering                              Langt borte ___ ? ___
                        Strekker seg mot siden            Ja ___ ? ___
                        Strekker seg forover                 Ja ___ ? ___

Kommentarer: ___________________________________________________________



Telefon               Bruksfrekvens                                     Ofte ___ Noen ganger___
            
              Bruksvarighet                                     ___ minutter
            
              Vrir seg for å bruke den                      Ja ___ ? ___
            
              Plassering                                        Langt borte ___
            
              Skulderstøtte                                    Nei ___ ? ___
            
              Hodetelefoner                                   Nei ___ ? ___
            
              Skriver inn data under samtaler          Ja ___ ? ___

Kommentarer: ___________________________________________________________


Plass           Nok plass på skrivebordet                   Nei ___ ? ___
                   Egen kontorplass                               Nei ___ ? ___
                   Ryggen mot døren                              Ja ___ ? ___

Kommentarer: ___________________________________________________________

Arbeidsvaner

            Tar pauser hvert 15-30 minutt                         Nei ___ ? ___
            Gjør flere kroppsbevegelser/oppgave               Nei ___ ? ___
            Assymetriske bevegelser ved oppgaver           Ja ___ ? ___
            Strekker seg etter ting ved arbeid                   Ja ___ ? ___
            Småpauser ved dataregistrering                     Nei ___ ? ___
            Prosentvis tid ved datamaskin                      <25 %, 50 %, 75 %> ? ___
            Tidligere vurdering av arbeidsstasjon
            og/eller forslag iverksatt?                               Nei ___ ? ___
           
Kommentarer: _________________________________________________________


Personlig            Klær                                                 Stramme ___ ? ___
            
             Belte (sammensnørt i livet)                  Ja ___ ? ___
            
             Stasjonær (fravær av bevegelse)           Ja ___ ? ___
            
             Torakale pustemønstre                       Ja ___ ? ___
            
             Bytter til torakalt pustemønster
            
             under arbeidet                                    Ja ___ ? ___
            
             Skjev sittestilling                                Ja ___ ? ___
           
              Oppjaget holdning                              Ja ___ ? ___
           
              Samvittighetsfull/aktiv                         Ja ___ ? ___
            
             Hender Kalde ___                              Fuktige ___ ? ___
            
             Røyker Ja ___ ? ___

Kommentarer: ___________________________________________________________

Foreslåtte justeringer på arbeidsplass: _______________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________


Foreslåtte endringer i arbeidsvaner: _______________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________


Avtaledato for psykofysiologisk profil: _________________________________

 

Anbefalte kilder

  1. Basmajian, J.V. & Blumenstein, R. (1980). Electrode Placement for EMG Biofeedback. Baltimore: Williams & Wilkins.

  2. Cram, J. (Ed). (1989). Clinical EMG for Surface Recording. Nevada City, CA: Clinical Resources.
    Grandjean, E. (1987). Ergonimics in Computerized Offices. New York: Taylor and Francis.

  3. Peper, E. (1990) Breathing for Health. Montreal: Thought Technology Ltd.Soderberg, G.L. (Ed). (1992).

  4. Selected Topics in Surface Electromyography for use in the Occupational Setting: Expert Perspectives. U.S. National Institute for Occupational Safety and Health, Publication No. 91-100. Available from NIOSH Publications, Mail Stop C-13, 4676 Columbia Parkway, Cincinnati, Ohio 45226-1992. State of California, Department of Personnel Administration. (1993). Video Display Terminal (VDT) Users Handbook. Sacramento, CA.

  5. Travell, J.G. & Simons, D.G. (1983). Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual. Baltimore: Williams & Wilkins.

  6. Whatmore, G. and Kohli, D. (1974). The Physiopathology and Treatment of Functional Disorders. New York: Grune and Stratton, 1974.

Footnotes:
  1. A number of the concepts in this protocol have been derived and expanded from the contributions made by Donaldson & Skubick, 1993; Ettare & Nadler, 1993; and Middaugh et al, 1993. We thank Cathy Holt, Dianne Shumay, and Scott Davis for their helpful contributions.
  2. Reprint requests contact: Erik Peper, Ph.D., Institute for Holistic Healing Studies, San Francisco State University, 1600 Holloway Ave, San Francisco, CA 94132. FAX: 415-338-0573; EMAIL: epeper@sfsu.edu.
  3. Ergostats by Will Taylor, M.D., software to analyze sEMG recordings for regenerative micro breaks is available from biofeedback distributors.

 


Copyright, 1997 The Biofeedback Foundation of Europe